Moj obroč

Kategorije

Strani

Ta trenutek na mojem obroču

web counter

 

Avgust 2009
P T S Č P S N
« Jul   Sep »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Arhiv

Kje je mesto kolesarjem v prometu?

15.08.2009

Če smo s kolesom na cesti smo lahko kar hitro v težavah.  V posameznih trenutkih smo odvisni predvsem od osvečenosti in pozornosti voznikov avtomobilov.

Žal nobenemu izmed kolesarjev na hrbtu ne piše, koliko km in izkušenj ima. Med vsem tem prometom sem opazil, da imajo vozniki avtomobilov preveč svojih skrbi. Tako s svojo temperamentno vožnjo, želijo da so opaženi. Za to pa kolesarjev ne opazijo.

Ne vprašajte česa so sposobni “odpeti kolesarju”, ki je imel prednost. Takšnih “slepcev” je na cesti kar nekaj. Preostale pasti pa čakajo voznika kolesa skoraj na vsakem metru naših cest. Visoki robniki pločnika, luknje ob jaških in odtočnih rozetah ob cesti kar kličejo, da se zapletemo in pademo po cestišču v trenutku, ko za nami nervozen voznik razmišlja, kaj počnemo na tem delu cestišča. Pa tudi med kolesarji in pešči ni nikakršnega reda. Vsak po svoje in na svoj način. Očitno pravil ni!

Marsikaj bo potrebno spremeniti in tudi narediti. Kolesarke poti so neurejene, V večini primerov pa jih ni. Pešči, kolesarji in rolerji si delimo posamezne skopo odmerjene površine, ki pa jih včasih zasedajo tudi policisti, ki na teh delih “lovijo” prehitre voznike.

Vem, da se ne bo še dolgo nič spremenilo. Tako si samo želim, če me zbijejo po cesti, da bi jo odnesel s čim manjšimi poškodbami. Da bi ob prečkanju posameznih cest in robnikov, čim manjkrat doživel da, mi pesek in asfalt načneta kolena in komolce.  Tudi zmedene ose bi me lahko spregledale. Očitno so tudi ose zmedene in ne opazijo vseh teh pasti, ki jim drvijo naproti.

Današnja je nalet preživela. Mene pa še skeli njen pik.

 • Share/Bookmark
 

14 komentarjev »

 1. kamper kamper pravi

  Nasvet iz prve roke :lol: kadar voziš po cesti se pelji vsaj meter od roba vozišča,tako se boš imel kam umakniti :lol: avtomobilisti imajo namreč zelo grdo navado,da kolesarje prehitevajo zelo na tesno :lol:

  15.08.2009 ob 20:01 | #

 2. kamper kamper pravi

  Bodi dober in postavi za lol presledek :lol: napisal sem ga pretesno k avtomobilistom :lol:

  15.08.2009 ob 20:03 | #

 3. drmagnum drmagnum pravi

  kamper:včasih je prostora dovolj. Samo vidijo nas pa ne, :twisted: do trenutka, :evil: ko dobijo kolesarja na “havbo”. Potem je pa problem. Za voznika avtomobila, kako bi ti dopovedal, da te ni videl.

  15.08.2009 ob 20:13 | #

 4. Lehninger pravi

  Srečujem se z istim problemom. Po glavnih cestah se ne vozim, saj sem zmeraj poln adrenalina in živčen. Pa še presran od strahu ali me bo polpreklopnik zmrcvaril. Trudim se, da do določenega cilja poiščem makadamsko oziroma gozno pot.

  15.08.2009 ob 20:31 | #

 5. Mark pravi

  No ja. Danes biti kolesar je zabavno in egoistično, vse istočasno. Kjer so kolesarske steze skupaj s pločniki, se mešajo tako eni kot drugi na obeh poteh. Pešči veselo peketajo po kolesarski stezi, kolesarji raje vozijo po pločniku, ki je širši, kot po kolesarski stezi. In kjer je kolesarska steza, kolesarji (pač kot vedno, ne vsi), raje vozijo po cestnem voznem pasu. Kaos je resničen, nihče ne želi, da se reši ali postavi kaka pravila. Da so nekateri kolesarji v super dresih pomembni le sami sebi, kar dokazjejo na cesti, tudi ni tako redko opaziti, ne daj, pa da naletiš na dva ali tri vzporedno na dokaj ozki cesti, kateri so prepričani, da je cesta zgrajena izključno za njih. Da se ustavijo skoraj sredi cestišča in klepetajo, tudi ni redkost. Seveda pa najdeš tudi brezobzirne voznike in na žalost tudi še bolj brezobzirne voznice, ki so jim kolesarji popolnoma odveč, pa tudi ni potrebno omenjati posebej. Torej, zakonodaja je tudi v tem primeru – kolesarji – zelo gnila in nedorečena, tako vsak uveljavlja svoje pravilo, katero mu trenutno ne glede na kakršnokoli situacijo najbolj ustreza. Pa četudi iznenada brez vseh opaznih gibov, kolesar zavije levo čez cesto in s tem ogrozi sebe in voznike. Boli ga kita. Tu ne bo še lep čas ne reda ne sožitja, še lep čas bodo nepotrebne nesreče po krivdi ali voznikov ali kolesarjev. Edino kar vsak ve, pa noče vedeti, kolesar je velikom bolj ranljiv in izpostavljen kot avtomobilist.

  15.08.2009 ob 20:50 | #

 6. blitz blitz pravi

  dr.magnum, sam sem predvsem avtomobilist, pa ne bom branil voznikov avtomobilov, ker pogosto drži vse, kar pišeš. Na drugi strani pa moram vendarle pripomniti, da prav pri kolesarjih opažam morda še več nevarnega obnašanja v prometu. Zdi se, da se pogosto kolesarji zanašajo na to, da se jim kot šibkejšim v prometu ni potrebno držati pravil. Te dni smo denimo nekaj dni preživeli na slovenski obali in v Luciji, kjer res ni kolesarskih stez, so kolesarji v 90% kar na pločniku ter pogosto tudi verbalno dokaj nestrpni do pešcev. Seveda je problem prometna ureditev, a to ne more biti izgovor za kršenje predpisov – konec koncev tudi avtomobili vozijo po luciji dokaj počasi.

  Še pogosteje pa opažam slabo kulturo vožnje med kolesarji v domači mi prestolnici. Vožnja v napačno smer ni zgolj izjema, še huje je z osvetlitvijo ponoči – videti še ne pomeni biti viden. Vožnja brez luči je skoraj pravilo. Zdi se, da se kolesarji zanašajo zgolj na dolžnosti voznikov avtomobilov. Pred nekaj tedni sem tako že v trdi temi zavijal levo v domačo ulico in na srečo opazil odsev na kolesarjevih pedalih, luči seveda ni imel. Ustavil sem in zgroženo ugotovil, da je imel neprevidnež na kolesu še otroka.

  Takole po občutku bi dejal, da je prometna kultura kolesarjev še veliko bolj na psu kot avtomobilistov – saj vendar ne vozi vsak tretji avto v napačni smeri in brez luči. Res je, da kolesarji ogrožajo predvsem sebe, vendar to ni nobeno opravičilo.

  15.08.2009 ob 20:51 | #

 7. direktni pravi

  Blitz, se popolnoma strinjam s tabo, kajti gledano v celoti in globalno, so kolesarji tisti udeleženvi v prometu, ki se najmanj držijo pravil, če jih sploh poznajo. Vožnja po nasprotni strani, vožnje skozi rdečo luč, vožnja preko prehodov za pešce na kolesu, vožnja po pločniku, … obenem pa v ušesih obvezno slušalke, v eni roki pa mobitel. Kolesarska kultura obnašanja je v Ljubljani na psu, oz. je sploh ni, z redkimi izjemami, ki zgolj potrjujejo pravilo. Torej, nič jamrat, ampak se zavedat, da v prometu pravila obnašanja, zneki in predpisi veljajo tudi za kolesarje, obenem pa se jih omenjeni držijo še manj kot motoristi ….

  15.08.2009 ob 21:33 | #

 8. dare dare pravi

  Ja, eni in drugi smo očitno razni patroni. Jaz sem zaradi značilnosti cest v naših krajih in njihove obremenjenost po večini kolesaril po hribih. No, kdaj sem šel še na kakšen maraton… Po teh poteh nisem imel zapletov z avtomobilisti. Kvečjemu sem bil potem ko sem po napornem šihtu zagrizel v kakšen strmi breg, moral kdaj prenesti kakšen zaničujoči pogled ali celo pripombo v stilu ” mi tukaj delamo, ta se pa s temi bicikli spakuje tod okoli!” :smile:

  15.08.2009 ob 23:50 | #

 9. killler pravi

  kje je kolesarska kultura? >kolesarska steza pa cela familija nasproti ? jih opozoriš pa ti mali smrkavec zadere Umakni se te bom povoz<

  16.08.2009 ob 09:04 | #

 10. Janez pravi

  Tudi jaz opažam ogromno neupoštevanja pravil kolesarjev.Poleg zgoraj opisanega bi pripomnil,da ko se vključujejo na prednostno cesto,velikokrat sploh ne pogledajo,če pelje kakšen avtomobil in ne ustavijo.Pa tudi velikokrat se peljejo čez prehod za pešce,čeprav bi morali stopiti s kolesa in iti peš….

  16.08.2009 ob 09:56 | #

 11. Edi pravi

  Pozdravljeni. Slučajno sem odpr tale blog in si ga ogledal. Kolesarska je res trda še posebaj, ko se začne govoriti o kolesarski vzgoji. Moje mnenje je, da so kolesarji prav tako udeleženci v prometu in posledično temu zavezani spoštovati prometne predpise. Nekdo je dal nasvet, da naj se kolesar pelje en meter od roba vozišča v isti sapi pa piše kako vozniki na tesno prehitevajo kolesarje. Drugi pravi kako se sprošča, ko z kolesom zagrize v kakšen hrib in ga kdo vpraša kaj dela tam. Spoštovani kolesarji ( sam se namreč ne štejem mad njih ),spoštujte prometne predpise ( po cesti za motorna vozila se ne vozite v paru ampak v koloni eden za drugim in to pri robu vozišča katero je rezevirano za motorna vozila.V mojem mestu ( Vrhnika ) imamo preko celega mesta narejeno traso katera je namenjena kolesarjem ( preko cele Vrhnike ), je tudi ustrezno označena. Pa se kljub temu najdejo pametni kolesarji kateri se vozijo po vozišču katero je namenjeno avtomobilom. In potem, ko zavestno kršijo predpise se počutijo ogrožene. Za kolesarje kateri se furajo po planiskih in gorskih poteh pa je tudi značilno, da poznajo kulture obnašanja na teh poteh. Naj povem, da je bila pred kratkim pri PZS ustanovljena komisija za gorsko kolesarstvo kjer se lahko vsi izobrazijo in informirajo o odnosu do teh poti.Ko pa bodo gorski kolesarji sposobni delovati skupaj z ljudmi kateri vzdržujejo poti po planinah potem bo tudi dosti manj hude krvi med slednjimi. Skratka, kolesarji spoštujte pravila pa se ne boste več počutili ogrožene. Lep pozdrav Edi.

  16.08.2009 ob 12:22 | #

 12. drmagnum drmagnum pravi

  Vsebina vaših komentarjev potrjuje, da moramo v prometu najprvo poskrbeti zase in za svojo varnost ob tem pa ne smemo pozabiti pravil, ki veljajo za vse udeležence v prometu. Moj namen je bil dosežen. Opozorila, bi morala biti pogostejša. Upam, da bomo vsi udeleženi v prometu in kolesarji še posebej zmogli pokazati da znamo varno in po predpisih prevoziti poti, ki nas vodijo do cilja.

  Srečno!!

  17.08.2009 ob 07:58 | #

 13. Veronika pravi

  Sem slučajno naletela na tole objavo in..seveda se moram spotakniti ob par komentarjev; predvsem me je zmotilo Edijevo pisanje, ki še celo priznava, da ni kolesar – in zatorej ne razume naših vsakodnevnih tegob. Edi pravi tudi, da smo kolesarji prav tako udeleženci v prometu in zavezani spoštovati prometne predpise – saj jih upoštevamo (takšni, ki vozimo z glavo in se trudimo po najboljših močeh), vendar me pa strašno jezi, ko se situacija obrne in nas vozniki avtomobilov ne tretirajo kot soudeležence v prometu, temveč kot nadloge ne cestah!

  3.09.2009 ob 18:27 | #

 14. Marko M pravi

  Dobro vprašanje. Na Obali imamo Pot zdravja, namenjeno kolesarjem, od Škofij pa do Dragonje. Razen v mestu v Kopru, kjer so kolesarske poti dokaj urejene, celotna preostala pot poteka ali po peš pločnikih ali cesti. Pa kakor se kdo znajde. Nekih posebnih pripomb čez avto voznike na Obali, če odštejem tistih nekaj frkelj in frkljev, ki so ravno dobili izpit pa mislijo da morajo to takoj vsi videti, pa še nekaj žensk, ki imajo kopalnico v avtu, sicer nimam. Zadeva pa povsem drugače izgleda v sezoni, ko pridrvijo iz kontinenta tisti s občutkom osvoboditeljev Kopra. Kar odrasli kolesarji sicer še odmislimo, je pa to dosti težje našim otrokom katere učimo obnašanja v prometu. Seveda se strinjam, da bi morali vsi kolesarji imeti izpit CPP in tudi kulturo vožnje. Še posebej tisti s specialkami in opremo za par tisoč € katero hočejo na vsak način pokazati v kar se da čim bolj direktni smeri po cesti ali pločniku. Čeprav je v bistvu vse enostavno – kdor je obziren do sočloveka bo to dokazal tudi v prometu.

  7.09.2009 ob 16:31 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL