Moj obroč

Kategorije

Strani

Ta trenutek na mojem obroču

web counter

 

Junij 2007
P T S Č P S N
« Maj   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arhiv

Odprto pismo slovenski javnosti in ministrstvu za zdravje

13.06.2007

Spoštovani! želim, da nas s svojimi komentarji podprete. Sedaj imamo skupno priložnost, da naša prizadevanja postanejo tudi del blogerskega gibanja, ki se ne strinja s sedanjim načinom in odnosom dela oblasti do nas bolnikov in podprite naša prizadevanja za rešitev položaja v katerem se sedaj nahajajo zboleli za rakom, njihovi svojci in pa del strokovnih sodelavcev in osebja, katerim smo dolžni, da opozorimo tudi na njihove težave. Pokažimo jim da nas ni samo peščica in da lahko tudi na takšen način ustvarimo pritisk na institucije sistema, da se bodo stvari hitreje premaknile iz sedanje mrtve točke. Za vse vaše komentarje, podporo in pa objavo na svoji straneh se vam že v naprej zahvaljujem.

Vsebino odprtega pisma objavljam v celoti.

Na naši 4. seji Komisije nevladnih organizacij Za Onkološki inštitut smo podrobno ocenili naša prizadevanja, da pospešimo načrtovane aktivnosti, ki izhajajo iz naših obvez in sklepov že ob prvih naših zahtevah, ki smo jih naslovili na Ministrstvo za zdravje in njegovega ministra.

Ob oceni dosedanjih razmer in položaja v katerem se nahajamo smo seznanili našega predstavnika, ki naj bi sodeloval v Komisiji, ki jo je pred kratkim imenoval minister, obenem pa izoblikovali in sprejeli vsebino našega odprtega pisma, ki ga naslavljamo ministrstvu za zdravje in širši slovenski javnosti.

Odprto pismo slovenski javnosti in ministrstvu za zdravje

Dne 11. 6. 2007 je Ministrstvo za zdravje znova dokazalo, da nima posluha za dialog s predstavniki onkoloških društev. Naše pričakovanje, da nam do tega dne sporoči terminski načrt dela komisije, ki jo je imenovalo, je ministrstvo enostavno ignoriralo brez vsakega pojasnila. Da gre le za manjšo nerodnost s strani ministrstva, bi veliko lažje verjeli, če bi ministrstvo bolj energično reševalo težave onkoloških bolnikov in se mu takšni spodrsljaji ne bi dogajali tako pogosto in ravno v dialogu s civilno družbo.

Naj malo spomnimo. Na peticijo onkoloških društev »Zahtevamo dejanja« z dne 15. 3 .2007 je ministrstvo odgovorilo dne 15. 4. 2007 takole: »… da ima jasen načrt ukrepov za identificiranje in odpravo morebitnih napak.« Hkrati onkološkim društvom sporoča: » … da ni potrebe za imenovanjem kriznega tima na nivoju vlade, temveč predlagamo ustanovitev stalne skupine, ki jo imenuje minister in v kateri bi bili zastopani tudi predstavniki civilne družbe. Naloga delovne skupine bi bila svetovanje in reševanje odprtih vprašanj na področju onkologije.«

Po treh mesecih smo naredili pregled, kaj je storilo ministrstvo na osnovi svojega jasnega načrta:

- s strani ministrstva imenovana komisija je pričela z delom v torek, 12. junija. V komisijo je bil imenovan tudi predstavnik civilne družbe. Med člani komisije pa pogrešamo predstavnike Onkološkega inštituta. Ti namreč dobro poznajo problematiko nove zgradbe, predvsem pa probleme bolnikov.

- minister za zdravje je obljubil zaključke supernadzora do 20. 5. 2007. Izvajalcu supernadzora podjetju Loka inženiring pa je ministrstvo dokumentacijo izročilo šele po prvomajskih praznikih in to ob dejstvu, da dokumentacija obsega 1600 strani. Minister je neodgovorno in nestrokovno definiral naloge supernadzora in jih kasneje dopolnjeval.

Predstavniki onkoloških bolnikov se sprašujemo, ali je v takšnih okoliščinah dialog z ministrstvom še smiseln. Ne želimo si, da bi se nit potrpljenja civilne družbe pretrgala med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji in da bi se dialog med civilno družbo in vlado moral preseliti na cesto.

Zato se obračamo na slovensko javnost, da nas podpre v nameri, da ministrstvo svoje ukrepe pospeši ter začne bolj odgovorno in strokovno izvajati aktivnosti na področju onkologije. Ministru za zdravje pa sporočamo, da se civilna družba ne bo umaknila od zastavljenih ciljev, to je izboljšati pogoje za zdravljenje onkoloških bolnikov.

 • Share/Bookmark
 

49 komentarjev »

 1. Kašpar Kašpar pravi

  Mi vas podpiramo!

  13.06.2007 ob 14:31 | #

 2. tomi tomi pravi

  Drmagnum, sicer v celoti podpiram prizadevanja bolnikov, obolelih za rakom (nenazadnje se zavedam, da lahko za rakom zbolim tudi jaz), vendar me ob takšnih pobudah vedno prevzame rahlo grenak priokus. Namreč za časa Ropove in prejšnjih vlad je bilo vse vredu in se ni nihče oglašal. V času sedanje vlade pa bi protestirali prav vsi. Pa ne vem ali je to zato, ker so prejšnje liberalne oz. rdeče vlade uživale tako strahospoštovanje ali je bilo vse vredu, da se prav vsi oglašajo v zadnjih dveh letih. Še enkrat: Podpiram prizadevanje bolnikov, nisem pa za to, da bi se problemi reševali na ulici.

  13.06.2007 ob 15:23 | #

 3. Matic Bitenc pravi

  Tudi mojo podporo imate.

  Bi se pa dotaknil tomijevega komentarja. Tudi v prejšnjih vladah je bilo zdravstvo občutljiva tema, tudi onkologija, da ne govorimo o raznih pediatričnih klinikah, operacijske mize pa so na tapeti tudi od takrat. Če si podpornik te vlade (ugibam, ker ne vem) se ti morda subjektivno zdi ta vlada bolj na udaru kar se tiče zdravstva.

  Bolj kot katerakoli vlada pa so seveda na udaru bolniki, ki so prepogosto končne žrtve razpisnih in ostalih tragikomičnih sporov.

  13.06.2007 ob 19:27 | #

 4. Blaž Blaž pravi

  Podpiram vs v vaših prizadevanjih. Men se zdi tko tale zdravstvo plačujemo, in ko človk neki rab nj se zanga saj ornk poskrbi!

  13.06.2007 ob 21:15 | #

 5. vvooodnarka vvooodnarka pravi

  DrMagnum, podpiram tvoje prizadevanje ob tem pa bi izrazila in izpostavila željo, da otrokom obolelim za rakom še posebej prisluhnejo.

  13.06.2007 ob 23:07 | #

 6. vlatka vlatka pravi

  drmagnum,

  ministrstvu z zdravje želim, da zboli :mrgreen: in da ga ni denarja, ki bi to popravilo.

  13.06.2007 ob 23:29 | #

 7. Alex Remus Black Alex Remus Black pravi

  Vlatka!!! Pa ne moreš tega želet nekomu, no…. Rak mi je pobral preveč dragih mi ljudi in ga ne priželim niti najhujšemu sovražniku

  14.06.2007 ob 08:55 | #

 8. čivka čivka pravi

  Sem z vami v vaših prizadevanjih indrži pesti tako na rokah kot na nogah (to se še trudim izvesti :mrgreen: ) da vam uspe premakniti nečloveške razmere in zlomiti kak miselni zid, ki je samo v napoto in nikomur ne koristi :!: :razz:

  14.06.2007 ob 10:45 | #

 9. suxa suxa pravi

  podpišem

  14.06.2007 ob 12:43 | #

 10. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi

  Se razume, da podpiram.

  @vlatka: Ministrstvo je že tako v obupnem stanju, sedaj pa da še zboli? Ne hvala :)

  14.06.2007 ob 14:40 | #

 11. drmagnum drmagnum pravi

  Kašpar: Morali bi opozoriti zdravstvene delavce, da je veliko odvisno od stroke. Zdravniki in vsi zdravstveni delavci, bi se morali zavedati, da jim ne bi smelo biti vseeno, kaj se dogaja na Onkološkem inštitutu.

  tomi: že Matic Bitenc, je v svojem mnenju opozoril na težave, tudi prejšnjih vlad. Vendar zavedati bi se morali, da v tem primeru ne gre za politični pritisk vladajoči opciji ampak zgolj za aktivnosti, ki bi morale biti pričete iz strani vseh, da se reši to desetletno agonijo. Bil sem med tistimi, ki smo upali tudi preko dela civilne javnosti podpreti zdravnike, ki so želeli opozoriti na težave in na nastale napake, ki se danes kažejo v zelo slabi luči. Postavlja se mi vprašanje ali ti odgovorni vidijo to svojo odgovornost? Sedaj se določene politične garniture ukvarjajo z vprašanji, ki niti malo ne bodo pripomogle rešitvi in položaju onkoloških bolnikov. Zato so naša prizadevanja usmerjena v aktivnosti, ki bodo pospešile odpravo težav in iskanju rešitev. Zakaj te želje ni na nasprotni strani od naših sogovornikov ne vem. Prepričan pa sem, da se ministru Bručanu kaže odlična priložnost, da z svojo aktivnostjo pomaga nam bolnikom. Žal do sedaj te svoje pripravljenosti ni pokazal.

  Blaž;vvooodnarka;vlatka;Alex Remus Black; Ta velika skrb je izražena na zelo nenavaden način. Vse je namreč v najlepšem redu. Vsi so presenečeni, kaj vse moti nas predstavnike civilne družbe. Resnica pa je, da smo v desetih letih ravno mi bolniki izgubili marsikatero upanje in trpeli v razmerah, s katerimi se ne moremo hvaliti v sedanji Evropi. Vprašanje? Ali moramo še trpeti, in čakati nove garniture, ki se bodo povezale v svoje kroge in ponovno prezrle osnovni interes bolnih. Dostojno preživetje do konca svojega življenja. čivka; suxa, Big Gigant Head: Hvala za mnenja in podporo. Ne vem, če bo to dovolj, da opozorimo vse akterje sedanjega odnosa do civilne družbe in problemov onkoloških bolnikov. Želim pa, da poizkusite v svojih okoljih opozoriti na razmere, ki niso dostojne človeku. Onkologija, zaradi sedanjih razmer izgublja. Strokovni ljudje se raje umaknejo v svoja strokovna okolja in ne želijo poseči po dejanjih, ki bi to situacijo odpravilo. Razen redkih posameznikov, je politika in odnos do te ustanove v rokah elite, ki poskuša vse, da bodo napake in pa posledice čim manj pregledne. Ozira da se jih bo predstavilo, da teh napak ni bilo. To so počele vse dosedanje vladne garniture. Nacionalno sramoto glede položaja onkoloških bolnikov ne more nihče ali ni pripravljen odpraviti. Škoda.

  Še enkrat hvala vsem, ki nas podpirate. Pozivam pa vas, da v svojih okoljih in pa s svojo kritično besedo, opozorite širšo civilno in strokovno javnost, da je potrebno storiti več, za vse bolnike.

  14.06.2007 ob 19:13 | #

 12. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi

  Rana je veliko globja od neupoštevanja civilne družbe. Tu gre poleg vsega še za neupoštevanje same stroke! Pa ne bi rad rekel, da je stroka bolj pomembna.

  Ampak tu se vidi odnos (žal moram reči vlade – se pravi peščica bogatih) do svojih državljanov.

  In točno tako, kot je bilo omenjeno, to ni samo problem obolelih z rakom, ampak problem zdravstva na splošno.

  Bom prosil dekle, ki je “iz foha”, da napiše kaj več o tej temi. Sicer se upira pisanju bloga, a jo bom že nekako prepričal.

  Osebno bi rad naredil še kaj več, samo ne vem kaj in kako.

  14.06.2007 ob 19:52 | #

 13. drmagnum drmagnum pravi

  Big Gigant Head: Cenim tvoja prizadevanja. Sam sem ugotovil, da moram tudi preko svojega kroga znancev in prijateljev opozoriti na težave. Prav je, da zaprosiš svoje kolege in kolegice, da napišejo svoje mnenje in prizadevanja na svojem blogu. Lahko povzameš vsebino našega pisma in ob tem vzpodbudiš širšo razpravo na svojem blogu. Število objav in pa zahtev, bo pomagalo tudi nam, da se bodo odgovorni streznili in ugotovili, da so poklicani storiti vse, da se razmere razrešijo. Ob pisanju tega odgovora se spomnim, kako smo nekateri pred kratkim sledili pozivu, najljubših pet. Vem da smo sposobni, da vsak na svojem blogu objavi vsebino našega pisma. S tem bomo povzročili verižno objavo našega javnega pisma in izkazali podporo našim prizadevanjem. Hvala tebi za pripravljenost pomagati na takšen način vsem nam. Tudi zdravi potrebujejo urejene razmere v zdravstvu.

  14.06.2007 ob 20:41 | #

 14. Big Gigant Head Big Gigant Head pravi

  S punco bova začela pripravljati eno objavo, jaz bom sicer povzel, tako kot si rekel, odprto pismo javnosti, ona pa je rekla, da se bo malo bolj pozanimala in pripravila en prispevek za na moj blog, o vseh teh zadevah.

  Rekla pa je tudi, da se v vrstah študentov medicine govori o demonstracijah okoli onkološkega inštituta. Ampak, to so zaenkrat le govorice. Žal.

  14.06.2007 ob 20:50 | #

 15. drmagnum drmagnum pravi

  Big Gigant Head: Želim, da v študentskih vrstah najdejo toliko poguma in se v povezavi z nami, lotijo svojih namer, ki bi na takšen način premaknila sedanje malodušje v aktivnost, ki bi jo tudi mi v vrstah civilne družbe podprli. Sam sem pripravljen sodelovati!

  14.06.2007 ob 20:58 | #

 16. pavla pravi

  Podpiram.

  14.06.2007 ob 21:40 | #

 17. drmagnum drmagnum pravi

  pavla: Hvala za podporo. Zanima me tvoje mnenje ali smo sposobni, da vsak na svojem blogu objavite vsebino našega pisma. S tem bomo povzročili verižno objavo našega javnega pisma in izkazali podporo našim prizadevanjem.

  14.06.2007 ob 21:50 | #

 18. vlatka vlatka pravi

  drmagnum,

  prav sram me je, da sem bila kdaj na onkološkem inštitutu in videla, kakšne so razmere.

  Lahko rečem, da so naši prašiči živeli v boljših razmerah, kot je bilo pred leti tam. Sedaj ne vem, kako je, a ravnanje s temi bolniki, presega vse meje humanosti…

  14.06.2007 ob 23:57 | #

 19. GRiSON GRiSON pravi

  Vsekakor podpiram akcijo, današnje stanje je zares na psu. Ministrstvo za zdravje nam je postreglo popolno nezaupanje v zdravstvo. Lahko tistim, ki imajo denar, in si privoščijo zdravstvene usluge v tujini. Mi navadni smrtniki, pa lahko računamo le na miloščino našega sistema :evil: .

  15.06.2007 ob 06:54 | #

 20. Moj obroč » Pomagajte nam pri naših prizadevanjih pravi

  [...] širši javnosti in medijem. Zanima me ali smo sposobni, da vsak na svojem blogu objavimo vsebino našega pisma. S tem bomo povzročili verižno objavo našega javnega pisma in izkazali podporo našim [...]

  15.06.2007 ob 07:12 | #

 21. pavla pravi

  @drmagnum

  jaz lahko. Torej lahko uporabim copis pastis :wink: za tale post? Ideja je kar dobra, vsekakor bi nas več moralo tole objaviti. Osebno sumim, da jaz nimam prav dosti obiska.

  Velike stvari se začnejo z majhnimi koraki, a ne?

  Lp, pavla

  15.06.2007 ob 07:24 | #

 22. drmagnum drmagnum pravi

  pavla; Odlično. Seveda lahko kopiraš celotno pismo.

  Glede obiska na tvojem blogu pa: Tudi sam sem začel v želji da nekaj naredim. Obisk pride sam po sebi. Srečno.

  15.06.2007 ob 07:36 | #

 23. PODPIRAM. ODPRTO PISMO SLOVENSKI JAVNOSTI IN MINISTRSTVU ZA ZDRAVJE » Pišem, torej sem. pravi

  [...] V znak podpore lahko objaviš post/pismo na svojem blogu. [...]

  15.06.2007 ob 07:36 | #

 24. Kašpar · Pismo oblastem pravi

  [...] se bo onkološkim bolnikom stanje izboljšalo. V imenu Drmagnuma vas pozivam, da tudi vi objavite tole pismo in zakričite v svet, da nam ni vseeno, kar se dogaja na področju onkologije in tudi zdravstva na [...]

  15.06.2007 ob 14:36 | #

 25. blitz blitz pravi

  Ali kje zbirate podpise za odstop ministra, da še jaz podpišem? Ampak prosim, da dodate še zahtevo, da ga ne sme zamenjati nobeden od bivših zdravstvenih ministrov, po možnosti naj naslednik sploh ne bo zdravnik. Ker se vsi med sabo poznajo. Nekaj predlogov: Zoran Jankovič ali Gregor Virant.

  15.06.2007 ob 20:37 | #

 26. vlatka vlatka pravi

  blitz,

  dobra ideja.

  Drmagnum,

  začnite zbirati podpise.

  15.06.2007 ob 23:19 | #

 27. drmagnum drmagnum pravi

  vlatka: imaš predlog kako to izvedem. Imam občutek, da imam premalo računalniškega znanja, da bi to izpeljal. Do sedaj mi je prišla samo ideja o objavljanju našega pisma na vaših blogih na misel.

  16.06.2007 ob 06:54 | #

 28. blitz blitz pravi

  drmagnum, ali si videl peticijo proti krajam aforizmov pri Štefanu? Morda bi ti on znal kaj pomagati. Se mi zdi, da ni tak terjavi kot se včasih dela.

  16.06.2007 ob 13:04 | #

 29. vvooodnarka vvooodnarka pravi

  DrMagnum, prosim, če mi izbrišeš komentar pod št. 29. ker sem imela tehnične težave. (hvala za razumevanje). Nasj se uredi v korist bolnikom (včeraj sem zasledila na TV Lj1)

  Lp, vvooodnarka

  16.06.2007 ob 20:54 | #

 30. vlatka vlatka pravi

  drmagnum,

  se bom pozanimala in ti javim. Moja frendica ve kako se to naredi.

  17.06.2007 ob 01:07 | #

 31. brezveze sploh krneki » Objave » Več kot nas je,... pravi

  [...] se nas sliši. Drmagnumovo odprto pismo ministrstvu za [...]

  17.06.2007 ob 14:17 | #

 32. Jan & Jan. » Podpora. pravi

  [...] podporo bolnikom obolelim za rakom objavljam pismo http://drmagnum.blog.siol.net/2007/06/13/odprto-pismo-slovenski javnosti-in-ministrstvu-za-zdravje/ ker nikoli ne vemo kdaj lahko sami zbolimo za to [...]

  17.06.2007 ob 20:52 | #

 33. janx pravi

  Podpiram to gibanje.

  17.06.2007 ob 20:53 | #

 34. vijolica vijolica pravi

  Podpiram! Za rakom mi je zbolelo že veliko sorodnikov in znancev. V tem zdravstvu se mora pa že res neki spremenit. Tko ne gre več naprej.

  17.06.2007 ob 21:27 | #

 35. LETIM PROTI SVETLOBI! » Blog Archive » Naj upanje nikoli ne zamre! pravi

  [...] http://drmagnum.blog.siol.net/2007/06/13/odprto-pismo-slovenski-javnosti-in-ministrstvu-za-zdravje/ [...]

  18.06.2007 ob 02:31 | #

 36. Moj obroč » Kdo vse nam lahko pomaga? pravi

  [...] Odprto pismo slovenski javnosti in ministrstvu za zdravje [...]

  18.06.2007 ob 07:33 | #

 37. GRiSON » ODPRTO PISMO MINISTRSTVU ZA ZDRAVJE pravi

  [...] o pismu lahko preberete tu pri blogerju [...]

  18.06.2007 ob 11:00 | #

 38. Iz Volkovega brloga » Blog Archive » Odprto pismo slovenski javnosti in ministrstvu za zdravje pravi

  [...] je bilo originalno objavljeno na blogu Dr.Magnuma v prispevku z naslovom Odprto pismo slovenski javnosti in Ministrstvu za zdravje. Objavi ga na svojem blogu tudi [...]

  18.06.2007 ob 18:11 | #

 39. NeMirna » Odprto pismo slovenski javnosti in ministrstvu za zdravje pravi

  [...] je bilo originalno objavljeno na blogu Dr.Magnuma v prispevku z naslovom Odprto pismo slovenski javnosti in Ministrstvu za zdravje. Objavi ga na svojem blogu tudi TI   18. junij, 2007 ob [...]

  18.06.2007 ob 19:22 | #

 40. nekaj za punce » Podpora bolnikom..... pravi

  [...] Odprto pismo slovenski javnosti in ministrstvu za zdravje [...]

  18.06.2007 ob 19:38 | #

 41. Kašpar · Peticija pravi

  [...] dnevi smo širili glas, zdaj je čas za konkretna dejanja. Začeli bomo pri zbiranju podpisov za izboljšanje položaja [...]

  18.06.2007 ob 23:19 | #

 42. Jan Ferme :: Jaz, js & Maja » Podpišite peticijo pravi

  [...] tole peticijo me je navdušil Kašpar. Gre se pa za tisto pismo o katerem je bilo toliko govora. Spodnje besede bom kar prekopiral od [...]

  18.06.2007 ob 23:41 | #

 43. sem ali nisem … SAMA? » Blog Archive » Ker jih podpiram! pravi

  [...] Odprto pismo slovenski javnosti in ministrstvu za zdravje [...]

  19.06.2007 ob 08:39 | #

 44. mojcas mojcas pravi

  Juj! Tudi jaz to podpiram!

  19.06.2007 ob 13:20 | #

 45. kitti pravi

  Drmagnum, seveda, podpiram!!

  19.06.2007 ob 13:36 | #

 46. sinica » Podpora bolnikom obolelim za rakom pravi

  [...] V podporo bolnikom obolelim za rakom objavljam pismo;  ker nikoli ne vemo kdaj lahko sami zbolimo z… [...]

  20.06.2007 ob 16:36 | #

 47. Tretji Kamen Od Sonca » » Vrtički pravi

  [...] Ali podpirate naše odprto pismo Kdo vse nam lahko pomaga Odprto pismo slovenski javnosti in ministru za zdravje [...]

  21.06.2007 ob 13:25 | #

 48. Igor pravi

  Spoštovanje vredna vaša borba za bolnike naj obdari sadove Imate mojo podporo in mojih najbljžjih, ki na srečo ni še nobeden tako bolan Zato dajem apel na naše vodilne, Ministra… Da nesebično pomagajo tudi takrat ko sami nimajo težav Volili smo vas. Zato ohranite avtoriteto ki temelji na zaupanju Pozdrav !

  Igor Strahan

  26.06.2007 ob 09:59 | #

 49. drmagnum drmagnum pravi

  Igor: Hvala za podporo in tvoj komentar. Naj ga odgovorni vzamejo resno.

  27.06.2007 ob 09:19 | #

Komentiraj

:mrgreen: :neutral: :twisted: :shock: :smile: :???: :cool: :evil: :grin: :oops: :razz: :roll: :wink: :cry: :eek: :lol: :mad: :sad:

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

RSS vir za komentarje. | TrackBack URL